Waar kan ik goede gutsen kopen?

Vaak krijg ik vragen over houtsnijden. Bijvoorbeeld, waar koop ik goede gutsen en vooral betaalbaar? Goede gutsen zijn bijvoorbeeld van het merk Pfeil en Kirschen. Er zijn in Nederland goede winkels waar je allerlei gereedschap kunt kopen. Ik noem er een paar, een beetje verdeeld over het land is er bijvoorbeeld:

de beeldhouwwinkel, winkels in Den Haag Zutphen en Keulen (D)
….
Typ gerust eens ‘gutsen pfeil kopen’ in google in en je vindt allerlei winkels, ook online.
 
Mijn tip: geen merkloze kopen, het is uiteindelijk toch duurkoop, ook al zijn ze goedkoper, want houtsnijden is niet makkelijk en dan ook nog met slecht gereedschap, dan wordt het helemaal een uitdaging.
 
Koop er gelijk een mooie gedraaide hamer (klopper) bij, en wat houtklemmen om het werkstuk vast te zetten.
 
2e hands gutsen is natuurlijk een goede optie want je kunt ze wel 100 jaar gebruiken als je er zuinig mee bent. Kijk eens op ebay of marktplaats, er staat niet altijd iets op, maar soms heb je zomaar een treffer. Er zijn natuurlijk ook mensen die de schuur opruimen of weer stoppen met hun hobby. Nooitgedacht is een goed merk voor beitels, gusten van nooitgedacht vind ik zelf erg grof, meer iets voor meubelmakers die even iets rond moeten steken voor een pen oid. Nooitgedacht beitels zijn wel echt een aanrader.
 
Ik ben nog geen enkele website tegengekomen waar de pfeil of kirschen gutsen veel goedkoper waren dan op anderen, ik denk dat die prijzen redelijk vast liggen. 2e hands is dan de enige optie om ze voordeliger te vinden.