Kinderen en houtsnijden

Vaak krijg ik vragen van ouders die hun kind willen begeleiden of op weg helpen bij houtsnijden. Hier zet ik mijn belangrijkste tips op een rijtje:

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt is: een aantal gutsen, een hamer (klopper), een stuk hout en iets om het werkstuk vast te zetten (wat op verschillende manieren kan). Dan een plek waar je kunt werken.
Zittend houtsnijden kan echt alleen als het heel fijn is, staand is meestal logischer.
 
Ik zou beginnen met een kleine hamer, een klopper is een ronde gedraaide houten hamer. Het handvat moet groot genoeg zijn voor de breedte van de hand en (vooral belangrijk), hij moet niet te zwaar zijn. Bij een te zware hamer is het vasthouden van de klopper alleen al een belasting voor de schouder. Voor fijn snijwerk is een kleinere hamer (doorsnede zo’n 8cm) voldoende, als het groot en waar wordt wil je wel een hamer van 14cm doorsnede om een beetje vooruit te komen. 
 

Gutsen

Ik een V-guts kopen, gewoon een guts in de vorm van een V, ook wel burijn genoemd, daarmee kun je goed lijnen uitsnijden. Dan een rechte beitel van ongeveer 8 of 10 mm breed. En een ronde guts (nr. 3), van zo’n 16 mm breed. Wie nog meer gutsen wil kopen, zou ik nog aanraden een ronde guts (nr. 9) van 12mm breed en een ronde guts (nr 11) van 3 of 6mm. Het is erg afhankelijk van de grootte van het te snijden werkstuk. Een advies in een van de winkels is ook echt een goed idee (zie dit artikel voor wat tips over winkels). 
 

Fixeren

Belangrijk is om het werkstuk op de tafel te fixeren met een klem of vastschoeven. In ieder geval loop je daardoor niet het risico dat je in je andere hand snijdt die het werkstuk vasthoudt. Als je met 1 hand de hamer vasthoudt en met de andere de guts/beitel kun je nooit in je hand steken. Bovendien heb je met een hamer meer controle over wat je doet dan zomaar los uit de hand steken.
Kijk eens naar het volgende filmpje van een werkstuk wat ik laatst maakte; 
En op youtube is uiteraard nog veel meer te vinden, vooral in het engels; woodcarving.
Ik zou nog veel meer kunnen vertellen, stel gerust vragen, koop goed gereedschap, dus bijvoorbeeld van Kirschen of Pfeil. Vooral voor een kind is het ontmoedigend als het niet loopt, als het gereedschap dan slecht is dan is het nog moeilijker.
 

Hout

Het hout is niet erg belangrijk. Zacht hout (Linde, vuren, grenen, populieren, wilgen) snijdt natuurlijk makkelijk weg, maar heeft ook weer andere nadelen. Hard hout (zoals eiken, essen, kersen, appel) is natuurlijk zwaar om in te snijden, maar het resultaat wordt ook mooi glad en je hebt meer controle. Neem niet een super grof vurenhouten plankje van de bouwmarkt, dat splintert en er breekt veel af en uit. Of het moet een wel heel grof snijwerkje worden. Naaldhout kan wel, heel goed zelfs, maar kijk dan dat de houtnerf fijn is, bijvoorbeeld 1 mm tussen de nerven.
 

Beginnen

Begin met een plat snijwerk uit een plankje, meer een plaatje in plaats van een 3D vorm. In de bibliotheek zijn ook boeken voor beginnend houtsnijden. Geef niet te snel op, iedereen kan best een stukje aardig snijden, gewoon een beetje geduld hebben en doorgaan.
Veel succes en plezier! En bij vragen; gerust mij mailen!