Klopper of houten hamer

Een klopper is een gedraaide houten hamer, het mooiste natuurlijk uit 1 stuk (handvat en hamerkop). Het voordeel van een ronde hamer voor houtsnijden is dat je de hamer losjes in je hand kunt houden, en niet hoeft te kijken waar je de guts raak want omdat de hamer rond is, is het overal hetzelfde. Zo kun je je hand (en schouder) het meest ontspannen.

Natuurlijk is hard hout hiervoor het meest geschikt, uit 1 stuk ook prachtig (niet verlijmd), maar minder ideaal kan ook allemaal. Kijk gewoon een beetje rond wat je bevalt, beuken, essen, eiken, esdoorn, allemaal goed. Als het fijn hout is, is dit wel handig, zo splintert er niet steeds een stuk van je hamer af.

Traditioneel worden hamerkoppen van houten hamers van steenbeuken gemaakt (iets heel anders dan beuken, hoewel ook fijn en hard), heel zwaar fijn dicht hout. Een steel van essen is ook traditie, glad, splintert niet. Maar zie het gewoon flexibel, kijk gewoon wat lekker in je hand ligt. Otto Koedijk is een goede houtdraaier en draait elk jaar flink wat hamers, of kijk eens bij een goede winkel met gereedschappen voor houtsnijden of beeldhouwen.